Dual screens med xrandr

Skrevet af: Patrick Kerwood

Hvis man bruger et low resource skrivebords miljø som Openbox, Fluxbox, XFCE eller ligende, er der ikke noget program til konfigurer flere skærme. Dette kan gøres nemt og hurtigt med xrandr.

Start med at installer xrandr.
apt-get install xrandr

Kør derefter xrandr i terminalen, for at se en liste med informationer over dine skærme. Xrandr behøver ikke root privilegier.
xrandr

Output eksempel:

Som du kan se i billedet har jeg 2 skærme som hedder DVI-0 og DVI-1. Jeg vil i dette eksempel bruge DVI-0 som main skærm og DVI-1 skal stå vil højre for den.
xrandr --output DVI-0 --auto --output DVI-1 --auto --right-of DVI-0 Overstående kommando er vist selvforklarende og behøver ingen uddybning.
Istedet for --right-of kan disse også bruges.

  • –left-of
  • –above
  • –below
  • –same-as

Nu er jeg så heldig at min opløsning passer fra standard. Men hvis jeg vil lave min opløsning om med xrandr, gør jeg således.
xrandr --output DVI-0 --mode 1600x1200 --output DVI-1 --mode 1280x1024 --right-of DVI-0

Ændre skærm indstillinger ved login

Når man ændre skærm indstillingerne med xrandr, er ændringerne ikke permanente. Derfor skal xrandr kommandoen kørers ved hvert login. Dette gøres ved at ligge kommandoen i .profile filen, i din hjemme mappe. OBS ~/ er det samme som /home/brugernavn.
nano ~/.profile Indsæt din xrandr kommando i bunden og tilføj et & i enden af den. Det sætter kommandoen i baggrunden og sænker ikke din login tid.
xrandr --output DVI-0 --auto --output DVI-1 --auto --right-of DVI-0 &

Update:
Jeg har oplevet at kommandoen ikke fungere, fordi den bliver executed for tidligt. Hvis dette er tilfældet, kan du smide “sleep 5 &&” i starten af den. På den måde går der yderligt 5 sekunder inden at kommandoen bliver executed.

Eks. “sleep 5 && xrandr –output DVI-0 –auto –output DVI-1 –auto –right-of DVI-0 &”

 
Xrandr har et hav af forskellige funktioner og muligheder. Så hvis du søger andre indstillinger, er det bare at gå igang med at søge.

On – Off script

Hvis jeg skal spille noget i fullscreen, får jeg problemer med mine dual screen opsætning. Derfor har jeg fixet et script der enabler og disabler dual screens. Rediger det eventuelt med dine xrandr indstillinger.

Lav en ny fil med nano og kopier scriptet der til. Gem og luk.
nano dualscreens

Gør filen executable.
chmod +x dualscreens

Flyt den til /usr/local/bin mv dualscreens /usr/local/bin

Dual screens on.
dualscreens on

Dual screens off.
dualscreens off

Simple as that.


19 aug 2013   | Alle · Bash · Programmer

Leave a Reply