Gendan root privilegier i Ubuntu

Skrevet af: Patrick Kerwood

Hvis man af den ene eller anden årsag, har mistet sine root privilegier og man har glemt at sætte et root password. Så er der håb endnu.

Hvis du har ændret i sudoers filen, med nano istedet for visudo og har lavet en fejl.
Hvis du, ligesom mig, er kommet til at fjerne dig selv fra sudo gruppen, eller på andre måde har mistet dine root privilegier, så er der stadig håb :)

I mit forrige blog indlæg, hvor jeg skrev om installationen af WireShark, skulle jeg tilføje min bruger til grupper wireshark med følgende kommando.
sudo usermod -a -G wireshark brugernavnMen glemte pararmeteret -a, hvilket gjorde at den fjernede mig fra de andre supplerende gruppen så jeg kun var i wireshark gruppen. Resultatet af dette var at jeg ikke længere var i sudo gruppen og dermed ikke havde root privilegier.

Jeg havde efter installationen af Ubuntu, ikke lavet et root password og mig bekendt er root konto’en ikke aktiveret, i Ubuntu, før man har givet den et password.

Any way, måden at redde sig ud af denne knibe, er at genstarte og i GRUB vælge Advanced options for Ubuntu. Vælg efterfølgende den nyeste kerne i recovery mode.

En menu kommer frem, hvor du vælger root - Drop to root shell prompt.

Du har nu adgang til dit system med root, men filsystemet er mountet i read only mode. Kør nedenstående kommando for at remount filsystemet i RW mode.
mount -o remount,rw /

Du kan nu ændre i filerne og få dine root privilegier tilbage.


23 jul 2014   | Alle · Fixes · Ubuntu

Leave a Reply